Vyhľadať
Close this search box.

Čo je ETF?

Vysvetlenie význam ETF

ETF (z anglického Exchange Traded Funds) sú burzovo obchodované fondy, ktoré sa snažia čo najpresnejšie kopírovať vývoj podkladového aktíva – indexu, komodity, dlhopisu alebo skupiny aktív ako napr. indexový fond. Na rozdiel od klasických podielových fondov sú ETF obchodované na burze, majú teda vyššiu likviditu. Podobne ako pri akciách ja pri ETF preto dochádza k denným výkyvom ich ceny. Tým, že ETF iba kopírujú zloženie podkladových aktív, nepotrebujú ich správcovia a vydavatelia veľký tím analytikov sledujúcich aktuálne dianie na trhoch. To vedie k zníženiu nákladovosti, čo je pre potenciálnych investorov veľmi atraktívne a dáva im to výhodu oproti aktívne spravovaným fondom (viac o aktívnej správe tu).

Čo vlastne kupujem?

ETF je typ fondu, ktorý investuje a vlastní dané podkladové aktíva (akcie, dlhopisy, deriváty, cudzie meny, atď.) a na rozdiel od podielových fondov vydáva svoje akcie. Majiteľ akcií potom nepriamo vlastní podkladové aktíva. Asi najrozšírenejším indexom, ktorý ETF sledujú, je americký index S&P 500. S&P 500 je index agentúry Standard & Poors zložený z akcií 500 najhodnotnejších amerických firiem. Váha jednotlivých akcií v indexe je daná aktuálnou trhovou hodnotou spoločností. Najznámejším ETF, ktoré tento index kopíruje, je potom SPDR S&P 500 ETF (známy ako Spider), ktorý nákupuje akcie v rovnakom pomere ako S&P 500 koreluje s vývojom tohto indexu.

Výhody ETF

Hlavnou výhodou ETF je ich pomerne nízka nákladovosť v porovnaní s klasickými podielovými fondmi. Druhou najväčšou výhodou je jednoduchšia diverzifikácia. Nákupom jedného ETF vlastne kupujete malé podiely velkého počtu akcií alebo iných podkladových aktív. Ak jedno z podkladových aktív spadne v cene, je dopad na celkovú hodnotu investície minimalizovaný. Ďalšia už spomínaná výhoda je ich vysoká likvidita. To umožňuje ETF kedykoľvek nakúpiť alebo predať a tým regulovať svoje portfólio.

Nevýhody ETF

Medzi hlavné nevýhody ETF patrí to, že z dlhodobého hľadiska budú mať spravidla o niečo menšiu výkonnosť ako podkladové aktíva, pretože aj s ich prevádzkou je spojený nízky poplatok (spravidla 0,04 % až 0,5 %). Zároveň je s nákupom ETF spojené trhové riziko, pretože sa väčšinou sústredí na jeden typ aktív, popr. jedno odvetvie či región. Ak v danom sektore nastane pokles, celková hodnota ETF klesne.

Základné delenie ETF

  1. Globálne ETF – zamerané na sledovanie globálnych trhov. Najčastejšie vyžívajú index MSCI All Country World index.
  2. Regionálne ETF – zamerané na špecifický región, napr. USA (sledujú napr. vyššie spomínaný S&P 500) alebo Európu (sledujúce napr. EURO Stoxx 50).
  3. Sektorové ETF – zamerané na určitý sektor, napr. automobily, solárnu elektrinu, bankovníctvo, technológie, atď.
  4. Komoditné ETF – týmito ETF je možné zamerať sa na určitú komoditu či skupinu komodít (napr. poľnohospodárske suroviny, drahé kovy, apod)
  5. Dlhopisové ETF – zameraná na dlhopisy, buď štátné alebo korporátne
  6. Menové ETF – tieto fondy môžu sledovať buď jeden menový pár alebo rovno niekoľko mien.

U nás v Portu veríme, že výhody ETF silne prevyšujú ich nevýhody, preto je väčšina vašich prostriedkov investovaná prostredníctvom ETF. Trhového rizika sme si vedomí, preto nakupujeme niekoľko typov ETF, aby sme čo najviac obmedzili špecifické riziká, portfólio diverzifikovali, a tým čo najviac ochránili investície.

Najnovšie články

Vaše peniaze majú na viac

Nechajte vaše peniaze pracovať efektívne. Investujte do najúspešnejších firiem, moderne a pohodlne.

Odporúčané